Може да се бере до първия сняг
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Ако нямате в двора си шипка, тръгвайте по полята или баирите да берете червените плодове преди да е паднал снега. После вече няма смисъл, защото изключително ценните им качества изчезват. Здравословното и лечебно действие на обикновената шипка /Rosa canina/ е отдавна известно и доказано с годините. Дължи се на високото съдържание на вит. С, каротин /провитамин А/, ликопен, пектин, витамините В1, В2, РР, К. По съдържание на вит. С шипковият плод няма аналог в растителния свят. В семената преобладава вит. Е. Богатството на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и редица флавоноиди /кемпферол, кверцетин, рутин/ правят шипката изключителна.
Уникалната комбинация от вит. С и останалите съставки в плодовете стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози. В традиционната българска народна медицина плодовете се използват за повишаване защитните сили на организма, особено в късната есен, зимата и ранната пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Преди да бъдат открити дезинфекциращите средства, лечението с шипка било нещо обикновено. Съвременните учени подтвърждават силното бактерицидно действие на плодовете й. Препаратите, създадени на тяхна основа, се използват за лечение на кожни заболявания и язви, за болести на отделителната и половата система.
Шипките са идеално средство за укрепване и пълноценно функциониране на имунната и кръвоносната система, главния мозък и щитовидната жлеза, за профилактика и ускорено възстановяване на кожата, за укрепване на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани на всички клетки. Тя влияе особено благотворно на черния дроб, понижава нивото на кръвната захар, а това я прави ценна и за диабетиците. Препоръчва се при лечение на грип, кашлица, маточни и носни кръвотечения.
От плодовете на шипката се приготвят мармалади, чайове, вина и сиропи, които са особено подходящи за бебетата и малките деца като хранителна добавка.